De historie als inspiratie

voor de toekomstige invulling

van deze unieke locatie.

De huidige ziekenhuis locatie van het ziekenhuis Tergooi MC Blaricum ligt op de grens van een bosrijk gebied met rijkgevulde historie.

Een web van schapenpaden.

De huidige ziekenhuislocatie van ziekenhuis van Tergooi MC in Blaricum ligt op een schitterende locatie. Binnen enkele minuten ben je op de fiets in het centrum van Blaricum en ook in Laren, waar een rijk voorzieningenaanbod en aantrekkelijke landschappen en parken elkaar in balans houden. Aan de oostkant van het terrein grenst de heide en ligt een aaneengesloten gebied voor prachtige wandelingen en fietstochten. Het terrein vormt een ankerpunt in de regio en daarmee voor zijn omgeving. Een locatie waarmee met respect moet worden omgegaan.

Sanatorium Hoog Laren.

Het Sanatorium Hoog Laren stond ongeveer op de plaats van waar nu nog het ziekenhuis staat. Vanwege de goede luchtkwaliteit ontstonden in het Gooi meerdere sanatoria. De relatie met het landschap, frisse lucht en de overgang van binnen naar buiten stonden hier centraal. De veranda werd een onmisbare ruimtelijke typologie. Deze historie is de inspiratie voor de toekomstige ontwikkeling op deze plek. We gaan op zoek naar de relatie met het landschap en de menselijke maat.

Ligging van de locatie.

De huidige ziekenhuislocatie van ziekenhuis van Tergooi MC in Blaricum ligt op een schitterende locatie. Binnen enkele minuten ben je op de fiets in het centrum van Blaricum, en ook in Laren, waar een rijk voorzieningenaanbod en aantrekkelijke landschappen en parken elkaar in balans houden.

Aan de oostkant van terrein grenst de heide en ligt een aaneengesloten gebied voor prachtige wandelingen en fietstochten. Het terrein vormt een ankerpunt in de regio en daarmee voor zijn omgeving. Een locatie waarmee met respect moet worden omgegaan.

.

Bosachtig karakter.

Dit terrein is dus niet zomaar een transformatieopgave. Het gebied heeft een groot basiskapitaal. Het waardevolle bomenbestand geeft het gebied een bosachtig karakter dat elk seizoen verandert. Deze schoonheid is niet in een simpele tekening te vangen. Elk moment van het jaar geeft een ander ruimtelijk beeld: in het bloeien van de bomen, in het verschil tussen zomer en winter, in de gelaagdheid van de beplanting en in de leeftijd van de bomen.

Buurtschap en buitenleven.

Het terrein, ooit een prachtig stuk landschap, verdient het om op respectvolle wijze te worden ontwikkeld. Niet consumeren, maar juist maatschappelijke en ecologische waarde creëren. Het terrein zal een nieuw stuk dorp worden: een buurtschap met de focus op buitenleven. Een plek geïnspireerd door de geschiedenis waar zorg een belangrijke plek inneemt en met oog op de toekomst. Op het terrein zijn samenwerking en interactie belangrijk. Net als de verbondenheid met het landschap en het dorp.